menu Home
Gemeente Nieuws

Nieuwjaarswens gemeentebestuur in videoboodschap burgemeester

Paul | 3 januari 2022

Namens de gemeenteraad en het college heeft burgemeester Anny Attema in een korte videoboodschap de inwoners van Ridderkerk ‘een voorspoedig, liefdevol en vooral gezond 2022’ toegewenst.

In haar toespraak blikte ze terug op het afgelopen jaar, het tweede jaar op rij waarin corona ons leven beheerste. ,,Voor velen was het een jaar van zorgen en verdriet. Zorgen over baan, bedrijf en inkomen. Het zorgde ook voor veel verdriet, ziekte en het verlies van dierbaren.” Met nu in totaal bijna vierhonderd ziekenhuisopnamen en meer dan honderd sterfgevallen werd Ridderkerk hard getroffen. ,,Al die cijfers gaan over mensen en hun geliefden, hun gezinnen, hun vrienden en families. In mijn hart ben ik bij hen.” Het vaccin geeft volgens de burgemeester zicht op betere tijden. ,,Veel Ridderkerkers hebben zich laten vaccineren en leveren zo een bijdrage aan een uitweg uit deze crisis.”

Ook voor de burgemeester zelf werd 2021 een moeilijk jaar. ,,Ik verloor Rob, mijn levensgezel. Hij overleed na een korte maar hevige ziekte. Het meeleven van heel veel mensen, heel veel inwoners van Ridderkerk ook, was voor ons een enorme steun. Mijn kinderen en ik voelden ons gedragen door zoveel kaarten, appjes en bloemen. Wij zijn daar heel erg dankbaar voor.”

Vooruitkijkend naar 2022 zei de burgemeester dat in het nieuwe jaar een einde komt aan de huidige raads- en collegeperiode. In maart gaan de stemlokalen open voor de verkiezing van een  nieuwe gemeenteraad, het hoogste orgaan in de gemeente. ,,Wat mij betreft zijn verkiezingen hét feest van de democratie. Uw stem doet er toe! Maak er gebruik van!”

Tenslotte liet burgemeester Attema weten dat zij zich niet zal laten herbenoemen voor een derde periode van zes jaar als burgemeester van Ridderkerk. Ze heeft dit aan de Commissaris van de Koning in Zuid-Holland laten weten. Haar tweede termijn loopt op 1 oktober 2022 af. ,,Als je 70 jaar wordt moet je stoppen als kroonbenoemde burgemeester. Dat zou halverwege de derde termijn zijn. Ridderkerk heeft recht op een kroonbenoemde burgemeester die de volle termijn van zes jaar Ridderkerk kan dienen.” Ze zei dat het fantastisch is om burgemeester van Ridderkerk te zijn. ,,Ik heb Ridderkerk vooral leren kennen als een gemeenschap die naar elkaar om wil zien. Met zijn vele vrijwilligers in de scholen, in de kerken, op de sportverenigingen, in de wijkcentra, bij de Rotary, bij Present, bij de voedsel- en kledingbank, bij Help eens een handje. En dit is nog maar een kleine opsomming!’

De integrale tekst van de videoboodschap van burgemeester Anny Attema:

Lieve mensen,

Het jaar 2021 ligt weer achter ons.

Het tweede jaar op rij waarin corona ons leven beheerste. Iedereen heeft ermee te maken gehad. Voor velen was het een jaar van zorgen en van verdriet. Zorgen over baan, bedrijf en inkomen.

Het zorgde ook voor veel verdriet, ziekte en het verlies van dierbaren. Dat ging ook aan Ridderkerk niet voorbij. Met nu in totaal bijna vierhonderd ziekenhuisopnamen en meer dan honderd sterfgevallen is ook onze gemeente hard getroffen. Al die cijfers gaan over mensen en hun geliefden, hun gezinnen, hun vrienden en families. In mijn hart ben ik bij hen.

Met de komst van het vaccin kregen we zicht op betere tijden. Veel Ridderkerkers hebben zich laten vaccineren en leveren zo een bijdrage aan een uitweg uit deze crisis.

Ook voor mij persoonlijk werd 2021 een moeilijk jaar. Ik verloor Rob, mijn levensgezel. Hij overleed na een korte maar hevige ziekte. Het meeleven van heel veel mensen, heel veel inwoners van Ridderkerk ook, was voor ons een enorme steun. Mijn kinderen en ik voelden zich gedragen door zoveel kaarten, appjes en bloemen. Wij zijn daar heel erg dankbaar voor.

Het wordt een bijzonder jaar, dat nieuwe jaar 2022. Deze raadsperiode loopt ten einde. Deze collegeperiode dus ook. De collegeleden blikken in de komende weken terug in persoonlijke verhalen in De Combinatie.

Op 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Sommige stembureaus zijn op 14 en 15 maart al open om te stemmen. Dit in verband met corona. Wat mij betreft zijn verkiezingen hét feest van de democratie. U kiest dan het hoogste orgaan in onze gemeente. De gemeenteraad zet de koers uit die onze gemeente moet varen. De gemeenteraad bepaalt welke keuzes er worden gemaakt en waar het geld aan wordt besteed. De gemeenteraad kiest ook de wethouders, die samen met de burgemeester het dagelijks bestuur vormen. Uw stem doet er toe, dus maak er gebruik van!

Tot slot nog dit. Sinds 1 oktober 2010 mag ik uw burgemeester zijn. Ik heb Ridderkerk vooral leren kennen als een gemeenschap die naar elkaar om wil zien. Met zijn vele vrijwilligers in de scholen, in de kerken, op de sportverenigingen, in de wijkcentra, bij de Rotary, bij Present, bij de voedsel- en kledingbank, bij Help eens een handje. En dit is nog maar een kleine opsomming! Het is fantastisch om burgemeester van Ridderkerk te zijn.

Op 1 oktober loopt mijn tweede periode van zes jaar af. Ik heb de Commissaris van de Koning laten weten dat ik mij niet zal laten benoemen voor een derde termijn. Als je 70 jaar wordt moet je stoppen als kroonbenoemde burgemeester. Dat zou halverwege de derde termijn zijn. Ridderkerk heeft recht op een kroonbenoemde burgemeester die de volle termijn van zes jaar Ridderkerk kan dienen.

Wat had ik u graag even de hand geschud tijdens onze traditionele nieuwjaarsreceptie. Zou dat ooit nog terugkomen, of zijn wij in staat alternatieven te ontwikkelen? Ik hoop dat van harte.

Namens het gemeentebestuur – de gemeenteraad en het college – wens ik u allen een voorspoedig, liefdevol en vooral gezond 2022

https://www.youtube.com/watch?v=bmYDgzkI-cY

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.