menu Home
Algemeen

Wat gaat er veranderen per 1 juli 2021?

Paul | 30 juni 2021

Vanaf 1 juli krijgt Nederland te maken met een aantal wetswijzigingen. Wat gaat er precies veranderen en wat betekent dat mogelijk voor u? Wij zetten de nieuwe wetten en regels voor u op een rij.

Ongevraagde telefonische verkoop
Er komt een verbod op ongevraagde telefonische verkoop. Bedrijven moeten consumenten toestemming gaan vragen voor zij gaan bellen en het wordt verplicht om nummerherkenning aan te laten staan. Hierdoor kunt u, mocht u onverhoopt toch gebeld worden, het nummer gemakkelijk blokkeren.

Statiegeld op kleine plastic flesjes
Ook op kleine plastic flesjes zit vanaf 1 juli statiegeld. Dit was voor grotere flessen al het geval, maar vanaf 1 juli betaalt u ook voor ieder flesje met een inhoud van minder dan een liter 15 cent.

Verbod op wegwerpplastic
Met dit verbod in het vooruitzicht was de verkoop van wegwerpplastic al een stuk minder geworden, maar vanaf begin juli is het echt verleden tijd. Het gaat dan om producten zoals plastic rietjes, wattenstaafjes, wegwerpbestek en wegwerpborden. Ook wegwerpproducten die maar gedeeltelijk zijn gemaakt van plastic of bio plastic mogen niet meer worden verkocht.

Rookruimtes sluiten
Rookruimtes zijn al langere tijd niet meer in horecagelegenheden te vinden, maar vanaf 1 juli mag er ook in rookhokken van (semi-)publieke sectoren en openbare gebouwen niet meer gerookt worden. De rookruimtes zelf worden, ondanks dat er dus niet meer in gerookt mag worden, nog niet direct verboden, dat komt per 1 januari 2022.

Geen hoge kortingen op alcohol
Supermarkten mogen geen stuntkortingen hoger dan 25 procent geven op alcoholische dranken. Veelvoorkomende aanbiedingen zoals 1 + 1 gratis op bijvoorbeeld kratjes bier zult u dus niet meer tegenkomen.

Kopen buiten de EU
Bestelt u weleens iets van een webshop en komt dat product van buiten de EU? Onder de 22 euro betaalde u daar voorheen geen btw over, maar dat is vanaf 1 juli wel het geval. Ook over producten van populaire, goedkope Chinese webshops komt dan 21 procent btw. Benieuwd naar alle nieuwe tarieven? Die vindt u op de website van PostNL.

Verbod op trainen honden met elektriciteit
Er heerst al langer een verbod voor particulieren op het trainen van honden met stroomstoten, maar dit verbod wordt per 1 juli uitgebreid naar de training van politie- en legerhonden. Er geldt dan enkel nog een uitzondering voor honden die worden ingezet bij geheime missies.

Minimumloon gaat omhoog
Per 1 juli gaat ook het wettelijk minimumloon omhoog. Het stijgt voor werknemers van 21 jaar en ouder met 0,96 procent waardoor het bruto maandloon bij volledig dienstverband neerkomt op 1.701,80 euro.

Uitstel betaling Belastingdienst vervalt
Vanwege de coronapandemie was het mogelijk om uitstel van betaling aan te vragen bij de Belastingdienst. Vanaf 1 juli is dit echter niet meer mogelijk.

Kilometertellerstanden registreren
Net als voor auto’s wordt het vanaf 1 juli ook voor motoren verplicht om de kilometertellerstanden te registeren. Dit om fraude tegen te gaan. Voor auto’s gaat de registratie ook veranderen, voor reparaties en onderhoud onder de 150 euro worden garagehouders nu ook verplicht om de kilometerteller bij te werken.

1 juli is ook de dag van het corona reisbewijs
Naast bovengenoemde wetswijzigingen is 1 juli 2021 ook de dag dat Nederlanders een internationaal coronatoegangsbewijs kunnen aanmaken in de CoronaCheck-app. Met dit Digitaal Corona Certificaat (DCC) kunnen Nederlanders weer zonder al te veel haken en ogen naar het buitenland reizen.

(Bron: Kamer van Koophandel, PostNL, RDW, Algemeen Dagblad)

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.




This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.