menu Home
Algemeen

FIOD doorzoekt bedrijfspand voor miljoenenfraude met e-commerce

Paul | 29 september 2020

De FIOD heeft op maandag 28 september een bedrijfspand in Ridderkerk doorzocht. Dit gebeurde in een strafrechtelijk onderzoek naar fraude met e-commerce. Er is beslag gelegd op papieren en digitale administratie. Er is niemand aangehouden. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

In het onderzoek zijn meerdere verdachten waaronder een voormalig bestuurder van een betrokken vennootschap. Het vermoeden is dat zij hebben meegewerkt aan constructies waardoor nergens in Europa omzetbelasting werd afgedragen over Chinese goederen die werden verkocht op internetplatforms.

Om betaling van omzetbelasting te voorkomen, zijn vermoedelijk schijnconstructies gebruikt. Volgens die constructies zouden ingevoerde goederen worden doorverkocht aan ondernemingen in Spanje en Portugal en zou in dat land belasting worden betaald. Uit onderzoek blijkt echter dat deze buitenlandse ondernemers geen aangifte voor de omzetbelasting hebben gedaan en geen omzetbelasting hebben afgedragen. De schade aan omzetbelasting wordt geschat op circa 13 miljoen euro.

Aanpak fraude met e-commerce
Een van de taken van de Douane is controle op bij invoer verschuldigde belastingen. Deze opdracht geldt ook voor e-commerce. Er worden steeds meer goederen en diensten online verkocht. Vaak komen deze uit het buitenland. Er is sprake van een aanzienlijke volumegroei, zowel in douaneaangiften als in aantallen pakketten. Daarmee neemt e-commerce een steeds prominentere plaats in onze samenleving in.

Uit controles van de Douane en de Belastingdienst alsmede uit diverse berichten vanuit het buitenland blijkt dat deze handel gevoelig is voor fraude, vooral voor het bewust omzeilen van de omzetbelasting en invoerrechten. Fraudeurs kunnen op die manier producten goedkoper aanbieden dan bedrijven die wel belasting betalen. Dit is concurrentievervalsing. De Douane, Belastingdienst, FIOD en het Functioneel Parket treden hier gezamenlijk tegen op.

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


 • SweetieHoneyPie
 • Bloemenhuis van der Waal
 • Daniëlle Kookt & Zo
 • Laatste Nieuws
 • @SelliciousCakes · Bakkerij
 • Ata Welzijn & Zorg
 • Kledingreparatie & Stomerij
 • Kies je player!

 • Onderweg luisteren

  Riderkerk FM is natuurlijk ook onderweg te beluisteren via

 • Buma / Sena
 • Categorieën
 • Archieven
 • Categorieën
 • MetaThis website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.